In het project ‘Kijk mijn wijk’ leren wijkbewoners om een fotoreportage te maken in hun eigen wijk. Het doel is om ontmoeting, ontwikkeling en creativiteit te ontplooien bij mensen die in Heechterp-Schieringen wonen. Deelnemers krijgen een cursus en gaan samen met een fotocoach op pad in de wijk. Hun werk wordt later opgenomen in de grote buitenexpositie in de wijk.
De kinderen van groep 7/8 van de Plataanschool kregen van ons een fotocursus. Ze maakten foto’s in de wijk, fotografeerden elkaar en gingen op bezoek bij ouderen in de wijk. Het resultaat is straks te zien op de exposities in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en in de wijk. Dit project organiseren we samen met de Plataanschool, Kunstkade en HCL.
Dineke Kaal fotografeert het straatbeeld van Heechterp. Met deze fotoserie wil zij de diversiteit van de wijk laten zien. Dineke is nieuwsgierig naar de creativiteit en eigenheid van mensen. Ze laat zich leiden door toevallige ontmoetingen op straat. De wijk is haar decor.
Lang niet iedereen die in Heechterp woont is in Nederland geboren. Elske Riemersma gaat op zoek naar sporen uit het land van herkomst. Ze richt zich daarbij vooral op eetgewoonten en maaltijden. Elske stapt letterlijk over de drempel en gaat op bezoek bij bewoners die niet in Nederland geboren zijn. Elske is bij het koken aanwezig en maakt hiervan foto’s. Door hun verhalen te delen in publicaties en tijdens de expositie, wil Elske de vooroordelen over andere culturen wegnemen en deze bewoners in hun kracht zetten.
Menno De Boer legt vast hoe bewoners van Heechterp hun verjaardag vieren. Voor de een is dat sinas met patat, voor de ander koffie met koek. Voor de één een versierde, volle kamer, voor de ander alleen de kat als vaste gast. Op deze manier toont de serie een dwarsdoorsnede van Heechterp-bewoners. ‘Hoera Heechterp’ geeft een beeld van wat misschien de leukste dag van het jaar zou moeten zijn, maar zeker niet voor iedereen is. Alles komt voorbij onder dit schijnbaar luchtige thema: familie, relaties, rituelen, vrienden, saamhorigheid, eenzaamheid, armoede en geluk. En corona niet te vergeten.
Ton Groot Haar maakt een interview- en portrettenserie van kinderen uit groep 7/8 van de Plataanschool. Hij zoekt ze thuis op en vraagt hen naar hun dromen: hoe zien zij hun toekomst het liefst, wat willen ze graag worden, waar worden ze blij van?